Nikola je pre godinu dana nakon tromesečne prakse u Zesium-u započeo radni odnos. Danas je uspešan tester, svakodnevno pronalazi bagove i čini naš QA tim još jačim i boljim. Pročitajte u nastavku njegovu priču.

 

1. Kako si saznao za praksu u Zesium-u i zašto si se odliučio bas za nas?

Za praksu sam saznao preko prijateljice koja radi u Zesium-u i odlučio sam se za Zesium upravo zbog njenog dobrog iskustva i generalno dobrog glasa koji ga prati. Smatrao sam da tu mogu započeti svoju karijeru kao QA i nisam pogrešio.

 

2. Koja je najbolja stvar koju si naučio/la na praksi?

Naučio sam dosta toga i upoznao sam se sa mnogim alatima kao što su Swagger, Postman, SQL baza podataka, Jira itd. Sve ovo mi je potrebno u svakodnevnom radu i pomaže mi da izvršim svoje zadatke na najbolji mogući način. Ali najbolja stvar koju sam naučio je da je svaki problem rešiv i da je, timskim radom, svaka prepreka savladiva.

 

3. Šta ti je ostavilo najveći utisak?

Najveći utisak na mene je ostavila dobra atmosfera koja vlada u firmi, ljudi su spremni da pomognu jedni drugima i podjele svoje znanje sa kolegama, što mi je posebno bilo važno s obzirom da nisam imao mnogo predznanja i iskustva.

 

4. Navedi kolegu i najbolji savet koji si dobio/la od nje/ga.

Izdvojiću svoju mentorku Anju Latinović koja mi je rekla nešto što nikada neću zaboraviti: “Probudi dijete u sebi, probudi testera u sebi.”

5. Kakva je atmosfera u timu, koliko te podstiče na rad?

Atmosfera je pozitivna i prijatna. Većina kolega sa kojima svakodnevno sarađujem i sa kojima sam okružen su vrlo motivisani i spremni da pomognu, što mi je najvažnije. Uzajamno podstičemo jedni druge na kvalitetan rad, ali i dobro druženje.

6. Koji je najzanimljiviji projekat na kojem si radio/la?

Ovde bih izdvojio Hesus, projekat u vezi sa transportom. Specifičan je i jako dinamičan, pun konstantnih promjena, noviteta i izazova sa kojima se svakodnevno suočavamo.

7. Koja znanja bi voleo/la da unapređuješ u Zesium-u?

Htio bih da se usavršim u dosada naučenom, tj. u manulenom testiranju i u alatima koje sam do sada naučio. A svakako u budućnosti mi je plan da proširim svoje znanje i oprobam se u automatskim testovima.

8. Kako izgleda tvoj tipičan dan?

Nakon jutarnje kafe i organizacije taskova za taj dan kreće glavni deo, a to je testiranje. Testiram različite mobilne, ali i web aplikacije pomoću svih navedenih alata. Pronalaženje i opisivanje bagova je glavni deo posla, a ukoliko otkrijem neki kritičan bag koji blokira funkcionalnost aplikacije potrebno je da brzo odreagujem i zajedno sa kolegama otklonim problem u toku istog dana, ako je izvodljivo. Stoga su važne vještine određivanja prioriteta. Cilj je pronaći sve bagove, to je ono čemu težimo, ali svesni smo da savršensvo ne postoji i da ko radi taj i grijesi.

Tu su i sastanci sa kolegama, daily sa projektnim menadžerima i developerima.
Nije sve u poslu, ima i razonode – šolja kafe i čašica razgovora. :)

Source: pmtips.net

9. Sa kojim izazovima si se susretao tokom prakse?

Sam početak je bio izazov, jer je sve bilo novo, novi alati, komunikacija sa klijentima. Važno je bilo prilagoditi se timu, što je posebno bilo otežavajuće, jer sam kolege upoznao pre svega online. Prošlo je neko vreme pre nego što smo se uhodali i bolje razumjeli, a onda sam se i sam opustio i lakše tražio pomoć kad mi je bila potrebna.

10. Šta bi savetovao ljudima koji traže  praksu?

Savjetovao bih im da prigrle svaku priliku koja im se pruži i da je iskoriste na najbolji mogući način. Najbolje je ulagati u sebe, svoje znanje i vještine.

Have a question for us or wish to share an idea?

We’re keen to hear more and happy to share our knowledge.